ΤΙ ΛΕΜΕ ΛΑΘΟΥΡΙ
Το Λαθούρι είναι το όσπριο, από το οποίο συνήθως φτιάχνουμε τη φάβα. Θεωρείται ένα από τα πρώτα όσπρια που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο με ρίζες στην αρχαιότητα.
Εδώ και 3.500 χρόνια οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών καλλιεργούν το όσπριο του είδους Lathyrus clymenum, αλλιώς γνωστό μόνο ως άγριο φυτό.
Το ιδιόμορφο οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στο νησί της Σαντορίνης, η ηφαιστειακή τέφρα, το πορώδες έδαφος και ο συνδυασμός υγρασίας που δημιουργεί η θάλασσα και η ξηρασία, κάνουν αυτό το φυτό μοναδικό πόρο.